Net als heel veel andere evenementen dit jaar kon ook de sloeproeiwedstrijd Slag om Willemstad van WSV Willemstad niet door gaan. Héél jammer! Dat vond Ton den Hartog van sloeproeivereniging Sloepweesje uit Hoogmade ook. Hij vroeg de Willemsvaarders of zij toch niet naar Willemstad mochten komen met hun sloep en een tochtje over het Haringvliet konden roeien samen. Wat een leuk initiatief! Tuurlijk waren ze welkom. Wij konden niet helpen met de sloep te water laten en dat soort dingen, dat moesten ze zelf doen. Maar we konden wel een leuke route voorstellen en die zelf ook met ze mee roeien.

Al gauw was een 3-tal andere sloeproeiverenigingen dit plan ter ore gekomen (it’s a small rowing world after all) en zij wilden de tocht ook erg graag mee roeien. Zo kwam het dat op zaterdag 30 augustus 8 sloepen van 4 sloeproeiverenigingen* een roeitocht hebben gemaakt op het Haringvliet. Er waren 2 routes. Een lange van ca. 30km die vanaf Willemstad om eiland Tiengemeten en weer terug naar Willemstad voer. En een korte tot eiland Tiengemeten en weer terug wat ongeveer 15km is.

Iedere sloep roeide zelfstandig de tocht. Sommige hebben het haventje van de Herberg op Tiengemeten aangedaan en hebben daar op het terras een bakkie koffie, vast en zeker met gebak, genoten. Het weer was prima. ’s Morgens een paar kleine buitjes, maar ’s middags Hollandse luchten met een dun zonnetje waardoor het niet te warm was. Alle teams hebben na de tocht zelf hun sloep weer uit het water gehaald. Sommigen hebben nog een rondje gewandeld door ons mooie Willemstad en gingen daarna weer naar huis. Ze vonden het een geweldig leuk uitje. Het maakte het moeten missen van al die gezellige sloeproeiwedstrijden deze zomer een klein beetje goed.

Drie teams hadden van te voren aangegeven het leuk te vinden om na de tocht samen met ons een borreltje te drinken in ons verenigingsgebouw. Als het weer mooi zou zijn en de borrel buiten kon plaatsvinden, vonden wij dat ook een goed idee. En het weer wás mooi. Stella en Peter, de beheerders van ons verenigingsgebouw, dachten dat de roeiers na zo’n tocht naast een borreltje vast ook wel wat te eten lusten. Dus maakten zij een enorme pan nasi met saté; onder zeelui beter bekend als de blauwe hap. Nou die ging er goed in, schoon op!

En zo resulteerde een spontaan verzoek van vereniging het Sloepweesje in een heel leuke dag bij de Willemsvaarders van WSV Willemstad. “Voor herhaling vatbaar!” riep iedereen. Wie wordt de eerstvolgende sloeproeivereniging die thuis een tocht uitzet en een aantal enthousiaste andere verenigingen uitnodigt? We houden jullie op de hoogte.

 

* Sloepweesje uit Hoogmade, Tiog uit Rotterdam, Ferox uit Katwijk en WSV Woudrichem uit Woudrichem.