Jeugdzeilen

Met z’n allen zeilen, plezier en lol hebben, wie wil dat nou niet!

Elke woensdag en vrijdagavond wordt de haven opgefleurd door optimisten, splashes lasers en andere jeugdboten. De Willemstadse jeugd gaat dan het water op. Zij krijgen begeleiding van vrijwillige instructeurs. Spelenderwijs worden zeillessen aangeboden om de kneepjes van het zeilen te leren. Verwacht bij ons geen CWO diploma’s, het gaat bij ons vooral om de lol en het enthousiast worden op het water.

Als je start met zeilen begin je in een optimist in de haven zelf. Optuigen van een boot, het krijgen van bootgevoel, stukje theorie over de zeilstanden, afvallen, oploeven, gijpen en wat voorrangsregels komen dan allemaal langs. Het eerste jaar mag je een optimist van de vereniging gebruiken. Als je in staat bent zelfstandig veilig te kunnen varen is het grotere water aan de beurt. Je bent dan zo enthousiast dat je zelf een optimist hebt gekocht en zeilt dan in een klein groepje onder begeleiding van instructeurs in een rib op het Hollandsdiep. Je zeiltechniek gaan we dan wat proberen te verfijnen zodat je je boot goed onder controle kan houden, ook met meer wind en je steeds harder over het water zeilt.

Ben je te groot geworden voor de optimist of heb je meer uitdaging nodig dan lonkt de vrijdagavond! Splashes, lasers, RS Feva en andere jeugdboten gaan dan het water op. Meer bootbeheersing is dan nodig om met snelheid over het water te scheuren! Met z’n allen zeilen, plezier en lol hebben, genieten van mooie zonsondergangen en lekker zwemmen wie wil dat nou niet!

Kosten en aanmelden

Bij deelname aan het jeugdzeilen van 1 of meer kinderen uit een gezin, is lidmaatschap van de vereniging van 1 ouder noodzakelijk. Contributie enkellid € 85,- per jaar (incl. € 19,- afdracht KNWV). Kinderen zijn hierna automatisch jeugdlid van watersportvereniging Willemstad.

U kunt zich hier aanmelden voor het lidmaatschap van watersportvereniging Willemstad.

Deelname aan het jeugdzeilen of vrijdagavond groep kost:
Jeugdzeil lid
jeugdzeiler met eigen bootje € 35,00
jeugdzeiler zonder eigen boot € 70,00
stalling eigen optimist zomerseizoen € 40,00
stalling eigen optimist winter € 40,00
stalling eigen laser, etc. zomer € 50,00
stalling eigen laser, etc. Winter € 50,00
zeilkamp ± € 50,00

Aanmelding voor deelname aan het jeugdzeilen kan via het onderstaande aanmeldformulier.
Voorwaarden en verdere informatie over deelname:
Minimum leeftijd 8 jaar op eerste lesdag
In bezit van zwemdiploma A en B
Kind zit in groep 4

Meld je hier aan

Heb je wel of geen Optimist*

Het Cursusprogramma voor 2022

Download hier het programmaboekje (pdf)

Za 30 april van 10:00-12:00  
Zwembad les in het Buitendiep in Willemstad voor de nieuwkomers. Elke deelnemer aan de lessen wordt geadviseerd tweemaal de zwembad les te volgen om voldoende ervaring te krijgen in het oprichten van de boot na het omslaan.

Wo 6 april van 18:00-20:00 
Bootjes keuren en informatie over zeilseizoen
Zorg dat je er bij bent met je boot en dat deze tip top in orde is!

Wo 13 april van 18:00-20:00
Groep 1 start om 18:00 met theorie en peddelen, daarna richting de steiger.
Groep 2 & 3 starten om 18:00 met optuigen van hun boot en gaan dan het water op.

We eindigen met Groep 1 rond 19.45 uur. De groepen 2 & 3 rond 20:00 uur. Daarna moeten de boten worden afgetuigd en in de loods gelegd. In de schoolvakantie is er gewoon les voor de kinderen die niet met vakantie zijn indien er voldoende begeleiders beschikbaar zijn.

Vr 27 april om 11:30
Konings cup.
Haal die felbegeerde beker binnen!

Weekend in juli
Zeilkamp voor de jeugd, datum onder voorbehoud

Za 24 sept 
Waterweekend zeilwedstrijd- demonstratie?

Alle activiteiten vinden plaats bij het verenigingsgebouw ‘De Campagne’ naast de vuurtoren.
Uitgezonderd: De zwembadles is in Numansdorp en het zeilkamp in de omgeving van het Hollandsdiep/Biesbosch

Zwembadtraining

De zwembadtraining is de eerste les van de zeil cursus en vindt plaats  in het zwembad “De Waterstee” in Numansdorp. Deze les is verplicht voor alle beginners. Wij adviseren om kinderen die voor het tweede jaar meedoen ook te laten deelnemen aan de zwembadtraining. Hiermee kunnen zij extra ervaring opdoen en wordt het bootgevoel weer aangewakkerd. Aan de zwembadtraining zijn wel kosten verbonden (15 euro).

Zwemles

Het doel van de zwembadtraining is het vertrouwd raken met de Optimist wanneer deze is omgeslagen en hoe krijg je hem weer rechtop? Dit wordt voorgedaan en vervolgens mag je het zelf proberen. Ook zal er geoefend worden in het gekleed zwemmen met je eigen zeilpak en zwemvest.

De zwembadtraining is op zaterdag 30 april en begint om 10:00 uur en duurt tot 12:00 uur. Ouders mogen kijken vanaf de rand van het zwembad (droogblijf garantie wordt niet gegeven!).

De deelnemers van deze training moeten meenemen:

 • Een reddingsvest
 • Zwemkleding en zeillaarsjes/zwemschoenen/surfschoenen, net wat je in je Optimist ook aan hebt, om gekleed te zwemmen
 • Wetsuit of zeilpak/regenpak

Denk eraan: dit soort oefeningen kun je nooit genoeg doen! Bijna iedereen vindt deze les heel erg leuk, maar wegens bepekte capaciteit kan er slechts tweemaal per persoon aan worden deelgenomen.

Uitrustingseisen voor de Optimist

De boten hoeven niet in super conditie te zijn maar het is wel de bedoeling dat alles heel is en functioneert. Tijdens de boten keuring zal er gekeken worden of de boot “zeewaardig” genoeg is om aan de lessen mee te doen. Boten die worden afgekeurd zullen wij met raad en eventueel daad bijstaan om hem alsnog in orde te krijgen voordat de lessen op het water beginnen.

Waar wordt een boot op beoordeeld / gekeurd?

 • Makkelijk afneembaar geborgd roer, voorzien van deugdelijke helmstok en joystick
 • Zwaardborging d.m.v. elastiek (zwaard moet ook blijven zitten indien de optimist ondersteboven ligt)
 • Goed gemonteerde hangbanden. Het is handig om onder de hangbanden een elastiek te spannen zodat de hangbanden niet op de bodem blijven liggen en je dus je voeten makkelijk onder de hangbanden kan steken.
 • Luchtzakken (3x) ook bij uitvoering met vaste luchtkasten, omdat deze meestal niet waterdicht zijn (zak in luchtkast opblazen)
 • Sleeplijn van 6m lengte (i.v.m. slepen van meerdere optimisten)
 • Windvaantje
 • Zeilnummer of bootnaam (ter herkenning op afstand)
 • Mastborging, zodat mast niet uit de mastvoet kan raken bij evt omslaan
 • Grootschoot 6mm volgens onderstaand plaatje
 • Neerhouder
 • Katrolblok aan de giek moet met snelsluiting aan de giek bevestigd zijn. Let op dat er een “veiligheidslijntje” gemonteerd zit tussen de giek en het lijntje waar het bovenblok van de schoot aan gemonteerd zit. (staat niet op de tekening)
 • Hoosvat met borglijn of elastiek vast verbonden aan de boot
 • Spons
 • Peddel of praddle (laatste heeft de voorkeur i.v.m. éénhandsbediening). Let op dat deze ook met een lijntje aan de boot vast zit zodat je hem bij omslaan niet kwijt kan raken
 • Deugdelijk zeil dat op alle ogen is vastgezet aan mast en giek met marl lijntjes
 • Spriet volschuimen met PU-schuim zodat deze blijft drijven
 • Bij voorkeur waltrailer

Boten, materiaal en kleding Optimisten

Zwemvest en kleding

Alle deelnemers in  groep 1 moeten een reddingsvest dragen (oranje met kraag). In groep 2 en 3 dragen de zeilers minimaal een zwemvest.

Let op: zonder reddingsvest of zwemvest wordt er niet gevaren!

Alle andere deelnemers op het water (dus ook ouders die mee willen het water op in de begeleidingsboten) moeten verplicht minimaal een zwemvest dragen. N.B.: Een reddingsvest is meestal felgekleurd, heeft een kraag en is gemaakt om ook bewusteloze drenkelingen het hoofd boven water te houden; een zwemvest is alleen bedoeld om een zwemmer in het water te ondersteunen.

Op het water kan het natuurlijk fris zijn: zorg voor minimaal een goed regenjack en kleding die nat mag worden. Geadviseerd wordt een wetsuit. Een droogpak is nog comfortabeler, maar zeker in het eerste jaren niet nodig. Verder dragen alle zeilers in de boot schoeisel: blote voeten leidt vaak tot gekneusde of blauwe tenen.

Optimist

De Optimist is dé boot voor beginnende zeilers en alle jeugdzeillessen . De vereniging heeft 5 eigen Optimisten. Deze boten zijn gereserveerd voor de nieuwkomers. Het eerste jaar mogen ze hier gebruik van maken.

Kinderen die voor het tweede jaar meedoen moeten beschikken over een eigen Optimist. Er is een levendige handel op het internet in Optimisten. Een duur wedstrijdbootje is echt niet noodzakelijk. Op het internet worden vele gebruikte Optimisten aangeboden tegen heel schappelijke prijzen. Houten bootjes zijn ook prima en goedkoop maar vaak moeilijk te verhandelen.

Tijdens het seizoen kunnen tegen een kleine vergoeding de boten opgeslagen worden in de loods van het Maritiem gebouw.

Splash/Laser

De laatste jaren is de vrijdagavond vloot wat uitgebreid; met een Splash en een Laser. De Splash is een eenmansboot die bevaren kan worden door de jeugd die uit de optimist is gegroeid. Het gat naar de Laser is vaak nog net te groot, de zeilers zijn te licht en te onervaren om in een Laser te stappen. Met hardere wind is deze ook met zijn tweeën te bevaren.

Meer informatie over de verschillende boottypen:
Laser 4.7: www.sailcenter.nl
Laser Pico: www.sailcenter.nl
Splash: www.splashclass.org
RS Feva: www.aquavitesse.nl

Ook veel informatie over jeugdwedstrijdzeilen kan je vinden op www.npjeugdwedstrijdzeilen.nl

Nieuws van de vereniging

Bij Watersportvereniging Willemstad wordt er vaak iets georganiseerd en vinden er gedurende het hele jaar veel activiteiten plaats. Zo zijn er elk jaar terugkerende activiteiten zoals de Bastion bokaal en de maandelijkse borrels in hetclubgebouw ‘De Campagne’. Een overzicht van de activiteiten vind je op de activiteiten pagina. Aankondigingen en nieuwsberichten met betrekking tot de watersportvereniging vind je hieronder. Eerder verschenen nieuwsberichten kun je terugvinden in het nieuwsarchief.

Haringvlietbrug Renovatie

Haringvlietbrug Renovatie

​Openingstijden Haringvlietbrug Het nieuwe openingsregime geldt vooralsnog alleen voor 2022.* Vrijdag 1 april tot en met zondag 5 juni=  maandag tot en met vrijdag 2 openingen om                         10.00 en 20.00 uur;=  zaterdag en zondag 3 openingen om         ...

Lees meer
Bastion Bokaal – 2 Oktober 2022

Bastion Bokaal – 2 Oktober 2022

De jaarlijkse wedstrijd van Watersportvereniging Willemstad, open voor alle ligplaatshouders in Willemstad en leden van de vereniging. Géén wedstrijdervaring vereist, toegankelijk voor iedereen! Briefing om 09:30 in “De Campagne” Start vanaf 11:30 , finish om 15:30...

Lees meer
Slag om Willemstad 23 september 2023

Slag om Willemstad 23 september 2023

Sloeproeiwedstrijd “Slag om Willemstad”Deze editie maakt deel uit van het Water Weekend Willemstad, een evenement dat wordt gehouden op 11 september 2021 in de historische vestingstad Willemstad. Met deze wedstrijd strijden verschillende Sloeproeiers teams om de...

Lees meer