Sloeproeien

De Willemsvaarders

Wij zijn de sloeproeiafdeling van Watersportvereniging Willemstad: ‘de Willemsvaarders’. Sloeproeien groeit de laatste jaren enorm aan populariteit. Niet gek, want het is een hele toegankelijke en leuke sport. Sloeproeien is een duursport, geschikt voor iedereen; jong en oud, man en vrouw. En vooral voor iedereen die ervan houdt om in de buitenlucht samen sportief aan de slag te zijn. Het is heerlijk om op het water te zijn en de wind, zon en soms regen op je gezicht te voelen. Bij het roeien gebruik je niet alleen je armen, ook de spieren van schouders, rug, billen en benen worden volop ingezet; een fullbody workout dus!

Achteraan ligt de ‘Ruige Hilde’, een Delphine voor 6 roeiers gesponsord door Van Bellen Colour en vooraan de ‘Willemsvaarder’, een Kuikensloep voor 8 roeiers gesponsord door CldN.

Hoe het allemaal begon

In december 2016 werd vanuit Hart voor Willemstad (HvW) het initiatief genomen om de Kuikensloep van Samskip naar Willemstad te halen. Een kleine oproep in het lokale krantje De Ster leidde tot een paar vol bezette roeiclinics. Het roeien is sinds die tijd door velen met enthousiasme opgepakt. Sinds mei 2017 is het sloeproeien een nieuwe activiteit van de Watersportvereniging Willemstad geworden. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een gezellige groep met sportieve roeiers van ruim 50 personen. We gaan met grote regelmaat het water op om de spieren de vrij loop te laten. Zowel in de zomer als in de winter zijn we op het water te vinden. Ook in het donker en voor de ‘diehards’ krabben we in de winter het ijs van de banken.

2016. De kuikensloep gaat voor het eerste te water in Willemstad. De boot werd toen gesponsord door Samskip.

De aller eerste bemanning.
De meeste hiervan roeien nog steeds.

Nog een beetje onwennig wordt er voor de eerste keer geroeid.

Wanneer roeien we

Trainingen
Iedere week varen we 4 tot 5 keer uit. Die afvaarten variëren van stevige trainingen voor de fanatiekelingen tot wat rustiger tochtjes voor de recreatieve roeiers. En omdat er zoveel afvaarten over de hele week verspreid zijn, is er voor iedereen altijd wel een moment om mee te kunnen. Voor iedere training afzonderlijk geef je je op via de afspraken-app Wie doet mee.nl. De last minute communicatie over de aanstaande training gaat via de Willemsvaarders Whatsapp groep.

Trainingsdagen en tijden
Dinsdagavond 20:00 uur
Donderdagavond 20:00 uur
Zaterdagochtend 09:00 uur
Zondagochtend 09:00 uur

Ontspannen roeien en genieten op het water

Wedstrijden en tochten

Watersportvereniging Willemstad organiseert elk jaar de eigen wedstrijd; Slag om Willemstad. Daarnaast nemen we elk wedstrijdseizoen deel aan een aantal sloeproeiwedstrijden door het hele land (zie sloeproeiwedstrijdkalender). We organiseren jaarlijks ook enkele recreatieve roeitochten. Denk aan een tocht door de Biesbosch of een Rondje Tiengemeten. Voor al deze wedstrijden en roeitochten kan je je ook via Wie doet mee.nl inschrijven. Kijk op de pagina Slag om Willemstad voor meer informatie over deze sloeproeiwedstrijd.

Slag om Willemstad 2019.

Roeiwedstrijd Urk 2019.

‘Maasrace’ Rotterdam 2019.

Wedstrijd op het Veerse Meer 2019.

Vanwege de corona pandamie werd er in 2020 geen ‘Slag om Willemstad’ georganiseerd.
TIP: Voor een overzicht en een mooie fotoreportage van ‘de Slag om Willemstad 2019’, kun je een kijkje nemen op de pagina van fotograaf Rob van der Pas.
Foto’s van de Slag om Willemstad van 2018 staan in de fotopagina.

Ook meedoen?

Je bent van harte welkom bij de Willems Vaarders

Proefroeien
Misschien denk je er al een tijdje over na om te gaan sloeproeien, wil je het graag eens een keer gedaan hebben of ben je benieuwd naar wie die Willemsvaarders nou eigenlijk zijn. Het maakt niet uit wat je beweegreden is of je fit bent of (nog) niet; iedereen is uitgenodigd om eens langs te komen en in één van onze mooie sloepen te stappen. Een keer proefroeien? Stuur een mailtje naar sloeproeien@wvwillemstad.nl.

Lid worden
Je kan 3 keer vrijblijvend mee roeien. Als je het zo leuk vindt dat je dit wilt blijven doen, dan kun je je als lid van de watersportvereniging aanmelden en aangeven dat je wilt sloeproeien.

Met de sloeproeicommissie kan contact gezocht worden via: sloeproeien@wvwillemstad.nl

Veiligheid aan boord

Om de veiligheid tijdens onze roeitochten trainingen te waarborgen zijn de volgende afspraken voor bemanning en stuurman/vrouw opgesteld:

 • Tijdens de vaart houden wij ons aan de regels van het BPR (Binnenvaart politie reglement).
 • Goed zeemanschap is een primaire eigenschap voor de roerganger. Zeker op ons hoofdvaarwater het Hollands Diep.
 • De stuurman/vrouw heeft de leiding over de sloep tijdens het daadwerkelijk roeien. Bij trainingen, tochten en wedstrijden.
 • Dat betekent dat de stuurman/vrouw als bemanningslid primair verantwoordelijk is voor de veiligheid van sloep en bemanning en het manoeuvreren.
 • De kennis en kunde van de stuurman/vrouw liggen v.w.b. vaarreglementen op het niveau van het vaarbewijs Kennis en toepassing van de regelgeving voor de binnenwateren.
 • De roeiers volgen de aanwijzingen (commando’s) van de stuurman/vrouw prompt uit.
  Daarbij dient de stuurman/vrouw zich te realiseren dat de aanwijzingen (commando’s) duidelijk, verstaanbaar, uitvoerbaar en eenduidig  moeten zijn. Een aanwijzing bestaat uit een waarschuwingssysteem- en uitvoeringscommando.
 • Er wordt niet uitgevaren indien de weersberichten opgeven dat of dat er actueel sprake is van:
  .  Mist (de bebakening van de vaarweg is niet zichtbaar)
  .  Harde wind (windkracht 5 of meer, schuimkoppen op het water)
  .  IJsgang
  .  (Dreigend) Onweer
 • In het donker, bij verminderd zicht, vanaf windkracht 5 en of watertemperatuur onder 12 graden is het voor de gehele bemanning verplicht het reddingsvest te dragen.
 • Reddingsvesten worden altijd aan boord meegenomen.
 • Er wordt niet in het donker uitgevaren, zonder werkende verlichting. Dat is voor roeisloepen een rondschijnend wit licht. Er is een reserve set batterijen in de boot aanwezig. In het donker en bij verminderd zicht, door bijvoorbeeld zware regenval, wordt een radarreflector getoond. Overdag is deze niet noodzakelijk, maar wel aan te bevelen.
 • In het donker en bij verminderd zicht wordt zoveel als mogelijk stuurboordwal gevaren in de opvaart, en bakboordwal tijdens de afvaart. Bij het uitvaren in het donker is minimaal 1 zaklamp in de boot aanwezig.
 • Het minimum aantal bemanningsleden waarmee wordt uitgevaren is 5 personen inclusief stuurman/vrouw. Bij uitzondering en in onderling overleg kan met 5 of minder roeiers worden gevaren. De eindbeslissing om uit te varen ligt bij de stuurman/vrouw.
 • Aan boord is tijdens het roeien een sleeplijn, een verbanddoos en minimaal 1 gsm telefoon aanwezig. Veder zijn een marifoon en een anker met ankerlijn aanwezig. Marifoon dient op het Hollands Diep te worden uitgeluisterd op kanaal 10.
 • Verzorging: Elk bemanningslid is verantwoordelijk voor de eigen verzorging op het gebied van eten, drinken, beschermingsmogelijkheden tegen de zon en kleding. Denk er aan dat roeien een inspannende bezigheid is waarbij menig zweetdruppel kan vloeien.

Roeien op de Maas tijdens Memorial Regatta 2018.

Tocht door de Biesbosch 2020.

Slag om Willemstad op het Hollands Diep 2019.

FSN en reglement

WSV Willemstad is lid van Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) en haar 2 sloepen zijn ingeschreven in het FSN sloepenregister.

Tijdens al haar sloeproei activiteiten en de sloeproeiwedstrijd Slag om Willemstad houdt WSV Willemstad zich aan het FSN reglement, dat je hier kunt downloaden.

  Nieuws van de vereniging

  Bij Watersportvereniging Willemstad wordt er vaak iets georganiseerd en vinden er gedurende het hele jaar veel activiteiten plaats. Zo zijn er elk jaar terugkerende activiteiten zoals de Bastion bokaal en de maandelijkse borrels in hetclubgebouw ‘De Campagne’. Een overzicht van de activiteiten vind je op de activiteiten pagina. Aankondigingen en nieuwsberichten met betrekking tot de watersportvereniging vind je hieronder. Eerder verschenen nieuwsberichten kun je terugvinden in het nieuwsarchief.

  Terugblik op roeijaar 2020

  Terugblik op roeijaar 2020

  Wat het roeijaar 2020 vooral kenmerkt is natuurlijk dat we zo weinig hebben kunnen roeien door de COVID-19 maatregelen. En dat door diezelfde maatregelen zoveel leuke roeiactiviteiten niet door konden gaan. Echt ontzettend jammer. Maar als je terug haalt wat we wél...

  Lees meer
  Herziening ICP per 1 maart

  Herziening ICP per 1 maart

  ​Het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen wordt per 1 maart 2021 aangescherpt. Daartoe hebben het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat samen met het Watersportverbond besloten om misbruik van het document tegen te gaan. Op dit moment worden de...

  Lees meer
  De Campagne gesloten

  De Campagne gesloten

  Watersportvereniging Willemstad volgt de richtlijnen van de RIVM: Clubhuis gesloten! Beste leden, De overheid heeft opnieuw ingrijpende maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. De RIVM heeft naar aanleiding daarvan nieuwe richtlijnen opgesteld en de...

  Lees meer