Aanmelding voor de Slag om Willemstad 2024 is helaas gesloten

Aanmelding voor de Slag om Willemstad
2024 is helaas gesloten

Bezoek historisch Willemstad.
Het is er werkelijk prachtig!

Willemstad

Struinen door eeuwen historie

Willemstad heeft een historische, sfeervolle binnenhaven. Met grote regelmaat meren hier de meest fraaie jachten aan. Samen met de achterliggende jachthavens is er plaats voor 450 pleziervaartuigen. De jachthaven is in het bezit van het milieukeurmerk de Blauwe Vlag en voorzien van de Groene Wimpel. Deze onderscheiding staat voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Slenterend over de kinderkopjes van Willemstad komt ruim vier eeuwen geschiedenis tot leven. In gedachten zie je edellieden uit hun koets stappen, Franse soldaten voorbijmarcheren en Duitse militairen zich verschansen in de bunkers. Met zijn historische panden en straten, groene singels, nostalgische en moderne haven en gezellige terrassen is Willemstad de ideale locatie voor een compleet dagje uit. En na dat eerste bezoek volgen er zeker meer.

d’Orangemolen

Aan het eind van de Rozemarijnstraat, doemt d’Orangemolen op. De stenen korenmolen is een zogenaamde bovenkruier, een windmolen waarbij alleen de kap gedraaid kan worden voor een optimale windvang.
D’Orangemolen is in 1734 in opdracht van de Nassause Domeinraad gebouwd voor 8.000 florijnen. Hij was eigendom van de Prinsen van Oranje. Prins Maurits verpachtte de molen aan de molenaar die het meeste geld bood. De molen werd ook wel ‘dwangmolen’ genoemd. Alle Willemstadse boeren waren namelijk verplicht hun graan bij d’Orangemolen te laten malen.

WIST U DAT…
D’Orangemolen tegenwoordig in gebruik is als woning. In 1999 is hij gerestaureerd, waarbij ook de wieken terug zijn geplaatst. Sinds het voorjaar van 2005 wordt op bescheiden schaal weer meel gemalen, waar de plaatselijke bakker Bussing molenbrood van bakt.

De stad van Willem

Willemstad heette eerste het Ruigenhil. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) liet Willem van Oranje zijn oog vallen op het dijkdorp aan het Hollands Diep. ‘De vader des vaderlands’ zag in het plaatsje de perfecte locatie om de scheepsvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen te beheersen. In 1583 verstevigde hij Ruigenhil met bastions, grachten, wallen en twee kleine forten om Holland te beschermen tegen de Spanjaarden. Het jaar daarop werd Willem van Oranje vermoord. Prins Maurits, zijn zoon, doopte het dorp om tot Willemstad en verleende de vesting stadsrechten. Maurits financierde de bouw van de Koepelkerk en het Raadhuis. Later liet hij in Willemstad zijn buitenverblijf, het Prinsenhof, bouwen.

Oude stadshaven

Vestingwerken

Prachtige oude woningen

Keizer Napoleon

In 1793 doorstond de vestingstad een belegering door de Fransen. Toch kwam het in handen van keizer Napoleon die aanpassingen aan de vesting doorvoerde en een buskruitmagazijn en nieuwe forten liet bouwen, waaronder Fort Sabina en Fort de Hel. In de Tweede Wereldoorlog legden de Duitse bezetters bunkers in de vestingwallen aan. Militaire bouwwerken die tot op de dag van vandaag nog zijn te bezichtigen.

Beschermd stadsgezicht
In 1926 werd Willemstad als vesting opgeheven. Het oude stadje is in 1970 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Sindsdien trekt het historisch Willemstad met haar jachthavens veel toeristen en dagrecreanten aan. Ook nodigen de zeven bastions met hun verbindende wallen uit voor een wandeling. De bastions zijn genoemd naar de provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Stadswandeling met gids
De geschiedenis van Willemstad gaat pas echt leven tijdens een stadswandeling met gids, georganiseerd door Op Stap in Willemstad. Naast het volgen van vooraf uitgestippelde rondleidingen, is ook maatwerk mogelijk. De stadswandelingen zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Op Stap In Willemstad of bel met 0168 – 47 22 22.

De Koepelkerk

Mooie historische plekjes

Vanuit de haven het zicht op ‘Het Arsenaal’

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is een van de mooiste gebouwen van Willemstad. Prins Maurits liet het statige pand in 1623 als jachtslot en buitenverblijf bouwen in Hollandse Renaissancestijl. Hij gaf het de naam Prinsenhof. Lang heeft Maurits niet van zijn buitenverblijf mogen genieten. In 1625 stierf hij en kwam het Mauritshuis in handen van de gouverneur van Willemstad. Later deed het gebouw dienst als militair hospitaal, marechausseekazerne en stadhuis.

Van 1 april tot 1 oktober geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Van 1 oktober tot 1 april is het Mauritshuis geopend van woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Het Mauritshuis

De huidige trouwzaal van het voormalig stadhuis

Het oude raadhuis

Het oude raadhuis is een opvallende verschijning in het historisch hart van Willemstad. Het gebouw is gebouwd in 1587 en deels betaald door Prins Maurits. Hij eiste daarvoor dat het raadhuis ook als kerkgebouw zou dienen. De Koepelkerk was immers nog niet gebouwd. Tot 1973 werd het raadhuis gebruikt als gemeentehuis. Het heeft ook dienstgedaan als rechtbank. Op zolder lag graan opgeslagen als noodvoorraad. De kelder werd gebruikt als vleeshal en waag. Onder de toren bevond zich een gevangenis.

Roepstoel
In de toren van het oude raadhuis is een opening zichtbaar. De zogenaamde roepstoel werd gebruikt om boeren, burgers en buitenlui op de hoogte te brengen van besluiten en mededelingen. Boven de hoofdingang bevinden zich drie wapens: van het geslacht Van Glymes, van Prins Maurits en van de voormalige gemeente Willemstad. Het monument is sinds 1999 in particuliere handen en enkel tijdens bijzondere gelegenheden te bezichtigen.

Meer informatie over Willemstad kunt u vinden op de websites van VVV Moerdijk, Op Stap In Willemstad en de Gemeente Moerdijk.