Lekker actief

bezig zijn met watersport

Activiteiten

Jeugdzeilen

Elke woensdag en vrijdagavond wordt de haven opgefleurd door optimisten, splashes lasers en andere jeugdboten. De Willemstadse jeugd gaat dan het water op. Zij krijgen begeleiding van vrijwillige instructeurs. Spelenderwijs worden zeillessen aangeboden om de kneepjes van het zeilen te leren. Verwacht bij ons geen CWO diploma’s, het gaat bij ons vooral om de lol en het enthousiast worden op het water.

Zeilwedstrijden jeugd

Bij voldoende animo kan er, speciaal voor de fanatieke Optimist en jeugdboot zeilers, een wedstrijdgroep gevormd worden. Een eerste kennismaking met de wedstrijdzeilerij in al haar facetten. Wedstrijdzeilen is intensief en vraagt veel van je. Ook van de ouders van een wedstrijdzeiler wordt veel gevraagd. Houd hier rekening mee als je aangeeft graag wedstrijd te willen zeilen.

De jeugdcommissie heeft alles bij elkaar een berg aan wedstrijdervaring en kan je dus aardig op weg helpen, maar je moet het wel zelf willen. De wedstrijdgroep kan deelnemen aan de Combi Rotterdam (www.combi-rotterdam.nl) wedstrijden. Daarnaast staat de minder formele Vlietsail in September op het programma.

Wedstrijdcommissie WSV Willemstad

De wedstrijdcommissie organiseert de jaarlijkse clubwedstrijd, de Bastion Bokaal. Daarnaast is de WSV Willemstad aangesloten bij de Stichting Haringvlietwedstrijden, die als combinatie van wedstrijdorganiserende watersportverenigingen rond het Haringvliet en het Hollands Diep is aangesloten bij het Watersportverbond. Het doel van deze Stichting is om de leden van de watersportverenigingen in de regio in de gelegenheid te stellen in de thuiswateren het wedstrijdzeilen, zowel met gemeten als ongemeten kajuitzeiljachten, te beoefenen. Binnen deze stichting organiseert de wedstrijdcommissie de jaarlijkse Brugrace.

Zeilwedstrijd Bastion Bokaal

Deze prestigieuze jaarlijkse zeilwedstrijd om de ‘Bastionbokaal’ is de clubwedstrijd van WSV Willemstad en staat open voor alle Willemstadse ligplaatshouders en leden van de WSV Willemstad met een ligplaats elders.

De wedstrijd is zowel bedoeld voor hen die meer recreatief varen als voor de zeilers met duidelijke wedstrijdervaring. Voor die eerste groep is het een uitgelezen kans om de kick te ervaren van een echte wedstrijd; ‘Voel de kick van het, boord aan boord, zeilen om het hardst. Een sensatie die het ware zeilershart sneller doet kloppen’. Dit zullen ook de tweede groep meer gelouterde wedstrijdzeilers beamen.

Het wedstrijdreglement en de baanindeling worden eenvoudig gehouden om het voor deze groep nieuwe talenten aantrekkelijk te maken. Iedereen kan zich daarmee vooral concentreren op de snelheid van de boot en de positie ten opzichte van anderen. De laatste jaren wordt de wedstrijd georganiseerd volgens het “Pursuit”-principe. Door de “Pursuit” opzet vervalt de stress van een massa-start; iedereen krijgt een individuele starttijd toegewezen. Maar de positie op het water ten tijde van de finish is ook de plaats in het eindklassement. Dit brengt extra uitdaging voor de bemanningen en deelnemers, en is een leuk spektakel voor de toeschouwers op de kant; degene die voorop vaart is letterlijk de leider! Schrijf u in : Inschrijven

Brugrace / Stichting Haringvlietwedstrijden 

De Brugrace is een eendaags evenement dat wordt gevaren op het westelijk deel van het Hollands Diep (ten Westen van de lijn Numansgors-Willemstad). Het evenement is een prettige balans tussen sportieve inspanning tijdens de wedstrijd en gezellige ontspanning bij de prijsuitreiking.

De Brugrace staat open voor alle klassen binnen de Stichting Haringvlietwedstrijden, waarbij ook met de baankeuze rekening gehouden wordt met de diverse scheepstypen. Uiteraard kunnen gemeten schepen varen onder hun (geldige) meetbrief handicap. Maar ook ongemeten schepen kunnen ingeschreven worden in een HaringVlietOngemeten (HVO) klasse met gelijksoortige schepen. Deze HVO-handicap wordt kosteloos bepaald na opgave van de relevante scheeps-gegevens.

De wedstrijd is een “reguliere” wedstrijd (geen “Pursuit”) maar nog steeds laagdrempelig genoeg om als opstap/introductie richting het wedstrijdzeilen te gebruiken. De reglementen en klassen zijn binnen de Haringvlietwedstrijden gelijk. De rakken op de banen zelf zijn relatief kort en staan garant voor een middag intensief wedstrijdzeilen.

De dag wordt afgesloten met een borrel en prijsuitreiking in Maritiem verenigingsgebouw “De Campagne”.

Toertochten

Rond hemelvaart wordt jaarlijks een vaartocht georganiseerd voor jong en oud. Zeilboten maar ook motorboten zijn welkom.

Hemelsvaren

Op deze vierdaagse tocht maken wij een rondje door de Zeeuwse wateren waarin de nadruk ligt op: Samen genieten, varend genieten van de natuur en gezellige havens en stadjes. De tochtjes houden we kort zodat er voldoende tijd overblijft voor ontspanning en voor de kinderen om samen te kunnen ravotten en spelen in en rond het water. Ook de inwendige mens wordt zeker niet vergeten, de mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan een gezamenlijk bistrobezoek, barbecue of de bezorging van een heerlijk buffet.
Wilt u opstappen?

Sloeproeien

Watersportvereniging Willemstad is in het bezit van twee roeisloepen. Sloeproeien groeit de laatste jaren enorm aan populariteit. Niet gek, want het is een hele toegankelijke en leuke sport. Sloeproeien is een duursport, geschikt voor iedereen; jong en oud, man en vrouw. En vooral voor iedereen die ervan houdt om in de buitenlucht samen sportief aan de slag te zijn. Het is heerlijk om op het water te zijn en de wind, zon en soms regen op je gezicht te voelen. Bij het roeien gebruik je niet alleen je armen, ook de spieren van schouders, rug, billen en benen worden volop ingezet; een fullbody workout dus!

Hoe het allemaal begon

In december 2016 werd vanuit Hart voor Willemstad (HvW) het initiatief genomen om de Kuikensloep van Samskip naar Willemstad te halen. Een kleine oproep in het lokale krantje ‘De Ster’ leidde tot een paar vol bezette roeiclinics. Het roeien is sinds die tijd door velen met enthousiasme opgepakt. Sinds mei 2017 is het sloeproeien een nieuwe activiteit van de Watersportvereniging Willemstad geworden.

Ook meedoen?

Je bent van harte welkom bij de Willems Vaarders

We zijn inmiddels uitgegroeid tot een gezellige groep met sportieve roeiers van ruim 50 personen. We gaan met grote regelmaat het water op om de spieren de vrij loop te laten. Zowel in de zomer als in de winter zijn we op het water te vinden. Ook in het donker en de winterse kou.

Proefroeien
Misschien denk je er al een tijdje over na om te gaan sloeproeien, wil je het graag eens een keer gedaan hebben of ben je benieuwd naar wie die Willemsvaarders nou eigenlijk zijn. Het maakt niet uit wat je beweegreden is of je fit bent of (nog) niet; iedereen is uitgenodigd om eens langs te komen en in één van onze mooie sloepen te stappen. Een keer proefroeien? Stuur een mailtje naar sloeproeien@wvwillemstad.nl.

Lid worden
Je kan 3 keer vrijblijvend mee roeien. Als je het zo leuk vindt dat je dit wilt blijven doen, dan kun je je als lid van de watersportvereniging aanmelden en aangeven dat je wilt sloeproeien.

Achteraan ligt de ‘Ruige Hilde’, een Delphine voor 6 roeiers gesponsord door Van Bellen Colour en vooraan de ‘Willemsvaarder’, een Kuikensloep voor 8 roeiers gesponsord door CldN.

Nieuws van de vereniging

Bij Watersportvereniging Willemstad wordt er vaak iets georganiseerd en vinden er gedurende het hele jaar veel activiteiten plaats. Zo zijn er elk jaar terugkerende activiteiten zoals de Bastion bokaal en de maandelijkse borrels in hetclubgebouw ‘De Campagne’. Een overzicht van de activiteiten vind je op de activiteiten pagina. Aankondigingen en nieuwsberichten met betrekking tot de watersportvereniging vind je hieronder. Eerder verschenen nieuwsberichten kun je terugvinden in het nieuwsarchief.

Koningsdag 2024

Koningsdag 2024

Het Koningsdagweekend komt eraan. Koningsnacht is er het traditionele feest in de tent en op Koningsdag is er een uitgebreid programma met de Dropspot special als uitsmijter.De leden van de vereniging zijn van harte uitgenodigd mee te feesten.De watersportvereniging...

Lees meer
Inschrijven Hemels varen

Inschrijven Hemels varen

9 mei t/m 12 mei Watersport Vereniging Willemstad organiseert wederom voor haar leden een zeil-/vaarweekend over onze oh zo mooie Zeeuwse wateren. Een lang weekend waar gezelligheid centraal staat en waarbij we de mogelijkheid hebben om elkaar ’s avonds op te zoeken...

Lees meer
Open Sloepdag bij Watersport Vereniging Willemstad

Open Sloepdag bij Watersport Vereniging Willemstad

Lichtjestocht door de grachten van Amsterdam Op zaterdag 23 maart organiseert Watersport Vereninging Willemstad weer de Open Sloepdag.. Misschien dacht je er al een tijdje over na om te gaan sloeproeien, wil je het graag eens een keer gedaan hebben of ben je benieuwd...

Lees meer