Wat het roeijaar 2020 vooral kenmerkt is natuurlijk dat we zo weinig hebben kunnen roeien door de COVID-19 maatregelen. En dat door diezelfde maatregelen zoveel leuke roeiactiviteiten niet door konden gaan. Echt ontzettend jammer. Maar als je terug haalt wat we wél aan roeiactiviteiten hebben kunnen doen, is dat toch best nog een leuke opsomming.

We begonnen 2020 met het groot onderhoud aan de Willemsvaarder. En wat een luxe dat we nu twee sloepen hebben, zodat we met de Ruige Hilde gewoon door konden roeien. Eind februari kon de Willemsvaarder weer te water, nadat deze onder de professionele begeleiding van Leo was voorzien van een nieuwe laklaag in een heuse spuitcabine. Weer een prachtig stukje samenwerking van ons enthousiaste roeiclubje.

Begin maart mocht de Ruige Hilde het water uit. Niet voor onderhoud, maar voor haar eerste sleeptest. De Ruige Hilde heeft nu ook een officiële handicap, voor zowel het dames als heren klassement.

Tja, en toen werden we beperkt in onze roeiactiviteiten. Half maart werden alle sportactiviteiten in groepen verboden in verband met COVID-19. De Willemsvaarders whatsapp-groep ontplofte. Ook daaruit bleek maar weer wat een gepassioneerd clubje we zijn! We hielden allemaal de berichten vanuit de regering zorgvuldig in de gaten. Zodra het weer kon gingen we massaal de boot in. Blij dat we onszelf weer konden uitleven op het water.

De COVID-19 maatregelen maakten het organiseren van de Slag om Willemstad op 29 augustus niet mogelijk maar we wilden toch graag wat ondernemen. Een tocht om of naar Tiengemeten bleek een heel leuk alternatief. Hoe mooi dat je toch veel gezelligheid kan beleven als je met een beperkt aantal sloepen, in eigen sloepbubbel-op-afstand een mooie tocht kan maken.

Op 20 september zijn we op uitnodiging van de roeiclub in Hoogmade een tocht gaan roeien in hun sloep, de Polynoom. We rekenden met z’n allen op een rustig toertochtje, maar werden op militaire wijze opgezweept tot pittige tussensprintjes en kregen allemaal strenge aanwijzingen om de oren. Het was geweldig!

In de nazomer met beperkte maatregelen konden we toch nog aan een echte wedstrijd deelnemen; Vechten op de Vecht op zaterdag 26 september. Er werd door zowel een damesteam in de Ruige Hilde als een herenteam in de Willemsvaarder hard gewerkt om een mooie tijd neer te zetten. We zijn niet in de prijzen gevallen, maar hebben enorm genoten en gelachen!

De nazomer duurde wel tot in oktober! Zo hebben we op 11 oktober nog een heel mooie tocht in de Biesbosch kunnen maken. Vanuit Drimmelen werden we door een kennis van Albert op een motorjacht door de Biesbosch geleid. Het was de hele tocht prachtig weer. We hebben heerlijk kunnen pauzeren in de zon met koffie, Carla’s zelfgemaakt appeltaart. Ook enorm genoten van ál die vogels onderweg en de verhalen van jeugdsentiment van één van de roeiers, die lang geleden wel heel bijzondere avonturen had beleefd in de Biesbosch. 

Deze tocht bleek achteraf de afsluiting van het roeiseizoen. In de week erop werden de COVID-19 maatregelen weer aangescherpt en konden we de rest van het jaar niet meer roeien en borrelen.