Boten, materiaal en kleding Optimisten


Optimist

De Optimist is dé boot voor beginnende zeilers en alle jeugdzeillessen . De vereniging heeft 3 eigen Optimisten en een paar Optimisten in bruikleen Deze boten zijn gereserveerd voor de nieuwkomers. Het eerste jaar mogen ze hier gebruik van maken.

Kinderen die voor het tweede jaar meedoen moeten beschikken over een eigen Optimist. Er is een levendige handel op het internet in Optimisten. Een duur wedstrijdbootje is echt niet noodzakelijk. Op het internet worden vele gebruikte Optimisten aangeboden tegen heel schappelijke prijzen. Houten bootjes zijn ook prima en goedkoop maar vaak moeilijk te verhandelen.

Op zondag 2 april is er een inspectie van alle boten die meedoen in het lesprogramma. Zorg ervoor dat je boot compleet is. Zie ook de uitrustingseisen.

Tijdens het seizoen kunnen tegen een kleine vergoeding de boten opgeslagen worden in de loods van het Maritiem gebouw.

Zwemvest en kleding

Alle deelnemers in  groep 1 moeten een reddingsvest dragen (oranje met kraag).
Let op: zonder reddingsvest of zwemvest wordt er niet gevaren!
Alle andere deelnemers op het water (dus ook ouders die mee willen het water op in de begeleidingsboten) moeten verplicht minimaal een zwemvest dragen. N.B.: Een reddingsvest is meestal felgekleurd, heeft een kraag en is gemaakt om ook bewusteloze drenkelingen het hoofd boven water te houden; een zwemvest is alleen bedoeld om een zwemmer in het water te ondersteunen.

Op het water kan het natuurlijk fris zijn: zorg voor minimaal een goed regenjack en kleding die nat mag worden. Geadviseerd wordt een wetsuit. Een droogpak is nog comfortabeler, maar zeker in het eerste jaren niet nodig. Verder dragen alle zeilers in de boot schoeisel: blote voeten leidt vaak tot gekneusde of blauwe tenen.

Splash/Laser

De laatste jaren is de vrijdagavond vloot wat uitgebreid; met een splash en een laser. De splash is een eenmansboot die bevaren kan worden door de jeugd die uit de optimist is gegroeid. Het gat naar de laser is vaak nog net te groot, de zeilers zijn te licht en te onervaren om in een laser te stappen. Met hardere wind is deze ook met zijn tweeën te bevaren.

420

De vereniging beschikt over een 2 mans jeugdzwaardboot, de 420. De 420 is een uitstekende boot voor (jeugd) zeilers komend uit de Optimist of Splash/ Laser maar die ook eens met z’n tweeën willen varen. Teamwork, daar gaat het in deze boot om. De 420 is een snelle en spectaculaire boot. Zeker wanneer de spinaker wordt gehesen, is het varen in deze boot een ware belevenis. De boot is modern ingericht, makkelijk te zeilen maar ook – mocht deze omslaan – met weinig inspanning weer rechtop te zetten.

De 420 is een door het KNWV erkende internationale eenheidsklasse en zal ook worden toegelaten bij een aantal regionale Combi jeugdzeilwedstrijden. En als je echt ambities hebt, vaar je gewoon een echt Europees kampioenschap in Italië!

Hoe kun je ermee gaan varen? Voor het gebruik van de 420 is het vereist dat je een goede basis zeilen beheerst. Ook moet je wel lid en/of jeugdlid van de vereniging zijn.

Om het gebruik van de 420 te waarborgen, is er een aantal regels opgesteld, waar een ieder zich aan dient te houden. Belangrijkste boodschap is: Behandel de 420 net zo (zorgvuldig) als je eigen boot.
Wil je meer informatie over het gebruik van de 420 neem dan contact op met een van de begeleiders.

Ook veel informatie over jeugdwedstrijdzeilen kan je vinden op www.npjeugdwedstrijdzeilen.nl

Meer informatie over de verschillende boottypen:
Laser 4.7 Laser 4.7 www.sailcenter.nl
Laser Pico Laser Pico www.sailcenter.nl
Splash www.splashclass.org
RS Feva RS Feva www.aquavitesse.nl
420 www.npjeugdwedstrijdzeilen.nl/index.php/jeugdzeilklassen/420